Kuchnia

Przepisy

Mini Calzone

Mini Calzone

Przygotowanie: 70 min Pieczenie: 20min Łącznie: 90 min

Liczba porcji: 2
Składniki:

30 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
400 g maki pszennej
80 g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta soli
pieprz

Farsz:

120 g Kiełbasy Myśliwskiej firmy Duda
100 g startego żółtego sera
3 ogórki kiszone
1/2 papryki
1/2 puszki kukurydzy
zioła prowansalskie
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Krok 1

Drożdże, 1/2 szklanki mleka, łyżkę mąki oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki.

Krok 2

Pozostałe składniki oraz rozpuszczone masło dodajemy do miski, mieszamy początkowo łyżką. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50-60 minut..

Krok 3

Ciasto dzielimy na 6 równych kuleczek. Każdą rozwałkowujemy, na środku smarujemy przecier pomidorowy, posypujemy ziołami prowansalskimi, nakładamy pokrojoną paprykę, ogórki, kiełbasę (pokrojoną w plasterki), kukurydzę, na końcu posypujemy środek startym żółtym serem, zwijamy jak pierogi dokładnie sklejając boki.

Krok 4

Gotowe calzone układamy w odstępach na wysmarowanej tłuszczem foremce oraz wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 18-20 minut w temp. 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation